dilluns, de juliol 10

LECTURES D'ESTIUET -1

HISTÒRIA D'UN TXARNEGO
És el meu projecte de llibre, ja porto amb ell un parell d'anys. Encara que continuadament podríem dir que li he dedicat 10 dies. Va del que diu el títol. Comentaristes habituals d'aquest blog ja han llegit trocets. I fins i tot a Clarísima li vaig arribar a demanar que m'ajudés a corregir-ho ortogràficament. A Tània sembla que li va agradar (i és una gran lectora, i fins i tot escriptora de relat curt). Bé, no m'allargo, aquí us deixo el principi d'un dels meus reptes. El meu llibre...

- Doctor Morgades, es troba bé? Aquella pregunta li ressonava dins el cap, la infermera la va repetir almenys tres vegades, però aquell part se li estava posant molt malament al doctor. Sentia la suor com si fos un xàfec que li plogués només al front. Suava com quan juga al tenis. Ah! El tenis. De tenis sí que en sabia Morgades, però de metge, de metge no tant. Bé, no tant com el seu pare, o com el seu avi... I es que en Morgades era, evidentment, de la família Morgades, una de les nissagues de metges més coneguda de Barcelona, i ell, Pepet a Cal Morgades, havia de continuar amb aquesta estúpida tradició, estúpida però insalvable. Encara que el tenis li agradava molt més, i de fet, en sabia molt més. Al club (de tenis) tothom ho sabia, tothom sabia que era tenis el que sabia en Morgades. A Bellvitge també ho sabien. Tothom sabia que de tenista era dels millors, però de metge, de metge no tant.
La llevadora que també sabia lo del tenis, també sabia que no era pas el tenis el que se li estava posant malament al doctor Morgades. Ella sabia de valent que era el que feia que Morgades canvies el seu color de pell habitual. El que feia que agafés aquell to groc amb matisos blavosos, el que el feia suar com una truja abans de sofrir la transformació en botifarra. Total, els quinze anys que havien compartit portant nens i nenes al món, i sense cap viatge a París, donen de sí com per conèixer tots els defectes i virtuts, com per conèixer en profunditat, en la més absoluta profunditat, les coses de l’un i de l’altre. Com la virtut del tenis, la que tenia el doctor. Encara que a en Morgades, aquests quinze anys li havien servit per millorar el seu canell. I així exercir la vaselina com el millor Santana.
- Això, això pensa en el tenis, pensa en el partit de després... Es deia a sí mateix en Morgades mentre intentava sobreposar-se al seu estat febril i assistir al part com a mínim dempeus. I es que Bellvitge, i l’Antònia (la llevadora), al doctor li eren les seves actuals àncores i creus. Ja portava un any demanant el trasllat a un altre hospital, necessitava allunyar-se de l’ombra de l’Antònia com fos. Massa coses, massa pressió per un home, es deia a sí mateix mentre perdia mica a mica el control sobre la seva consciència.
Sort en tenia el en breu nounat, així com la seva mare, de la excel·lent professionalitat de la Sra. Antònia, la millor llevadora de tot Bellvitge. Que farta del malestar del doctor remugava entre dents que si aquest part durava deu minuts més en Morgades se’ls desmaiava. Mentre la infermera en pràctiques dissimulava una rialleta i observava el canvi de color del doctor i la seva impressionant forma de suar. Hores d’ara tot s’estava complicant més del normal, el part no acabava, i Morgades ja feia tard al partit que tenia amb el Samaranch, el president de la diputació. I com de tenis en sabia tant, amés de que amb el contrincant era millor no posar-se a males, com amb ningú afí al règim, a l’Antònia li sabia greu.
Aquell tuf, era aquella maleïda olor penetrant i insuportable el que l’estava matant. Mai havia suportat la olor a fregit de bar, i en aquell estat febril només es podia concentrar en aquella fortor. Ja no sabia si donaria a llum un nen, una nena, o un plat de calamars a la romana. El tuf a cada segon que passava es feia molt més intens, Morgades ja feia com a mínim quinze minuts que delirava. I enmig del seu deliri de calamars per aquí, “xocos” per allà i peixet fregit per ves a saber on, el doctor es desplomà a terra.
I com les desgràcies mai no venen soles mentre Morgades cau, el nounat per fi decideix a aparèixer entre les cames de la seva mare. La infermera assistenta que crida mentre es llença literalment a terra a assistir a en Morgades (no cal que us recordi que el doctor era ben plantat, i que la classe és la classe). El nounat ja té una espatlla fora, mentre l’Antònia li agafa el cap i escridassa a la infermera per a que truqui a algú i que s’emportin d’allà a Morgades. La mare només crida i plora. Èpica, èpica de dolor i sang.
En Samaranch va entendre la gravetat del problema i va ajornar el partit fins el mes vinent. Morgades mai jugaria aquell partit.

21 comentaris:

la tomaquera ha dit...

A veure... es suposa que la història que comences a escriure és al del nounat, oi?
Doncs aleshores no m'ha agradat, Lalo. Massa voltes a un tema secundari (fatxa inclós) per a tant poca cosa. Massa Coelho (wooola!), excés d'Auster, voluntat de Montalbán sense arribar a Marsé.
Sé charnego, Lalo, orgulloso de ello, pero mejor te esperas a tenerlo acabado (el libro, digo) y nos lo pasas. Te lo compraremos, no sufras, como te compramos los cedeses...

LALO PLATA ha dit...

Tú compra, que yo llevo un burgués dentro...

tània pérez ha dit...

Jajajajaja!!! La simpatia que em desperten els escriptors amateurs, exactament igual que tots aquells que tenen algun tipus d'aptitut artística (val a dir, que les meves són força inexistents), és inversamente proporcional a la de los listísimos que, habiéndose aprendido cuatro nombres y habiendo leído cuatro libros, ya se creen con capacidad de cuestionar a los demás. Això si, mai no s'atreviran a fer res, vaya a ser que alguien les cuestione algo a ellos... Así, sin acritud ni ná y desde el cariño siempre...

la tomaquera ha dit...

Sastamente, pequeña coliflor, ahí m'has dao.
Pero y lo bien que se lo pasa uno?
Endemás, ya he dicho que le compro el libro (y hasta le hago publicidad).
Y faltaría más! claro que critico, como espero que me critiquen, que uno se crece con esas cosas, aprende.
Hay que ver como se pone cuando le tocan al chico... menuda loba.

tània pérez ha dit...

Ahí está compañero, que yo lo que quiero es que saque de pobre...

Manuel ST ha dit...

Lo siento, pero no me ha quedado claro...de que es lo que sabía el sr Morgades? de ping-pong?...demasiado profundo para mí..

LALO PLATA ha dit...

Mi querido Manuel Siniestro Total, lo importante de cualquier lectura es que cada uno saque su propia conclusión, y veo que tú lo has hecho. Muy bién!!

Anònim ha dit...

Hoooooooola, em pensava que jo seria dura, però veig que aquí el senyor Tomaquera s'enduu la palma d'elefant en una quincalleria (ara no em sortia "cacharrería" en català! jajaja). En primer lloc, a mi m'està agradant la idea i la manera de començar m'ha recordat el millor Pedrolo (Tània, jo l'he llegit i no he llegit Coelho, no em llencis els braus que no ens menjarem en Lalo, que ens l'estimem molt), però un consell (si l'agafes, bé, si no, també) no t'extremis en les qüestions sentimentals ni siguis massa maniqueu en la divisió de classes, jo això ho faria de forma molt subtil, perquè llavors et pot quedar una cosa entre el futlletó i el pamflet polític i tu vals molt més que això! M'agraden les descripcions i és aquí on et surt la vena humorística (explota-la!), però sense passar-te tampoc. Massa nata, embafa! Ja sé que és difícil, però l'escriptor ets tu.
No cal dir que m'agrada molt que l'escriguis en català, i t'ho diu una altra xarnega que es nega a ser catalana de segona, però... ehem, encara tinc l'oferta de correcció lingüística? jajaja, estaré encantada de fer-ho...
Endavant Lalo! I passa'ns més capítols...
Una abraçada claríssima

LALO PLATA ha dit...

Ho haig de dir, Jooder quina ilu amb el teu comentari!! Pedrolo! Quin honor!!
Tot el meu interès es fer quelcom llegible, on pugui transmetre els meus pensaments. I, igual que a Peláez, pugui fer passar una bona estona a qui ho llegeixi. Seguiré atentament els teus consells. I clar que continua dempeus la proposta de correcció, chachi!!
PD Història d'un txarnego molaba mes escriure-ho en català. No?

Anònim ha dit...

Savia que això passaria. I, tot i que no és la meva intenció justificar-me, ahí voy. Des del meu molt humil (i discutible, evidentment) punt de vista, al mateix nivell que los listísimos que se han aprendido cuatro nombres y han leído cuatro libros queden aquells i aquelles que prenen com a veritat absoluta el fet que quan algú té parella perd el criteri i el sentit de l'objectivitat. Y como que tampoco es mi intención buscarme amigos en blogs ajenos, ya si eso, os escribo un articulito en el mio y lo discutimos con más calma allí.

tània pérez ha dit...

Perdón, se me ha olvidado firmar el comentario anterior...

la tomaquera ha dit...

No sufras Tania, nos hacemos a la idea que con esa enorme y fantástica panza, Lalo ejerce un influjo maligno sobre tu criterio y persona... A nosotros y nosotras nos pasa igual

Ramon Armengol ha dit...

A mi ma molao, como dice clara las descripciones estan muy divertidas.

Anònim ha dit...

Hombre! Gente con criterio!

Anònim ha dit...

LLego como de rebote y me encuentro el inicio de la novela...y me ha gustao, qué carajo. Volveré a por más.

LALO PLATA ha dit...

Bienvenido Cieso. Ésta es tu casa.

ric ha dit...

I la foto que?

LALO PLATA ha dit...

Q mal t explicas Ricard. Q vols saber de la foto?

Anònim ha dit...

si

Dammy ha dit...

Espero que este libro tenga su edición en Panocho... ¡que menos!

Fins aviat, company.

LALO PLATA ha dit...

Eso espero dammy, y bravo por los catalanes murcianos!!Fins aviat